IMPLANTÁCIÓ

Miért fontos a hiányzó fogak pótlása?
Az esztétika csak egy indok a sok közül. A foghiány - akár csak egyetlen fog hiánya is - károsan befolyásolhatja a harapást, ezért ha a pótlást elmulasztjuk, akkor az ellentétes fogsorban lévő fog egyre jobban kinő a fogsorból, a szomszédos fogak bedőlnek az üres területre, és ha már több is hiányzik, akkor túlterhelődnek a megmaradt fogak. Ezek következtében több fogat is elveszíthetünk a közeljövőben. A hiányzó fogak helyén a csont idővel ritkulni, sorvadni kezd, ami megnehezítheti a későbbi esetleges fogbeültetést. A kihúzott fog helyén keletkezett résbe ételmaradék is kerülhet, ami további fogromláshoz és ínybetegséghez is vezethet.
  Foghiányok esetén, ha a feltételek adottak, az elvesztett fog helyére 100%-os titánból készült foggyökér, azaz fogászati implantátum ültethető be.

A beavatkozás ambuláns módon, fájdalommentesen, a fogorvosi rendelőben is elvégezhető. A műtét után általában 3 hónapos úgynevezett csontintegrációs idő következik, vagyis a teljes rögzülés („becsontosodás”) után helyezzük a gyökérre az implantátum fejet.

Ezt követően lenyomatot veszünk és a fogtechnikus segítségével körülbelül 2 hét alatt elkészítjük fogpótlását - korona, híd, vagy implantátumokon rögzült kivehető fogpótlás. 

 • Egy fog pótlása implantátummal
 • Több fog hiánya esetén – implantátumokon rögzült híd
 • Teljes fogsor készítése
  • Kivehető, implantátum megtámasztású fogsor
  • Kivehető, stég megtámasztású fogsor
  • Rögzített, implantátum megtámasztású híd

 
Fogászatunkon Alpha Bio és Nobel Biocare Replace implantátumok beültetését végezzük. Azonnal terhelhető implantátumokat nem helyezünk be.

Az alábbi videón megmutatjuk, hogy hogyan történik a Nobel Biocare Replace implantátumok behelyezése. Egy implantátum beültetése körülbelül 10 percet vesz igénybe és mivel érzéstelenítésben történik, Ön egyáltalán nem érez fájdalmat.

Részletes tájékoztatásért keressen meg minket.
Mi segítünk megtalálni Önnek a legjobb megoldást!

BÖLCSESSÉGFOG ELTÁVOLÍTÁSA

A bölcsességfog eltávolítása majd mindennapi beavatkozás rendelőnkben, hiszen ezek a fogak igen gyakran az állcsontban rendellenes - dőlt vagy fekvő - helyzetben találhatók. Előtörésük lehet teljes vagy részleges. 
 

Részleges előtörés esetén a fog már kibújt koronai része és a nyálkahártyával még fedett fogfelszín között egy sekély tasak alakul ki, amely a páciens számára nehezen tisztítható. A kialakuló gyulladás (pericoronitis) következtében a fogat még körülölelő nyálkahártya duzzadt, vörös és rendkívül fájdalmas. Amennyiben van esély a fog teljes előtörésére, a gyulladás megszűnte után a felesleges nyálkahártyarészlet eltávolítására van szükség. A bölcsességfog áttörési nehézségeinek általában helyhiány az oka. 
 
A rendellenes helyzetű visszamaradt (impactált) bölcsességfog a fogívben torlódást hozhat létre, amely nagymértékben kedvez a fogszuvasodás és a fogínygyulladás kialakulásának. Ilyen esetekben javasolt a bölcsességfog eltávolítása, amely sebészi feltárásból történik. Érzéstelenítést követően a szájsebész egy kis metszést ejtve, a fog körüli csont eltávolítását követően, az erre speciális eszközökkel eltávolítja a fogat és varrattal zárja a sebfelszíneket.

FOGHÚZÁS, FOGELTÁVOLÍTÁS MŰTÉTI ÚTON

FOGHÚZÁS: a fog eltávolítása a fogágyból emelő vagy fogó segítségével, amikor a fog koronai része még jól megragadható.

FOGELTÁVOLÍTÁS SEBÉSZIFELTÁRÁSBÓL: Sebészi feltárásból történő fogeltávolítás indikációja sokrétű lehet. Leggyakrabban bölcsességfogak eltávolítása esetén válik szükségessé ez a beavatkozás, hiszen ezek a fogak igen gyakran az állcsontban rendellenes (dőlt vagy fekvő) helyzetben találhatók. Ezenkívül sebészi feltárásból távolítjuk el a fogat, ha:

 • olyan nagymértékű és roncsoló a szuvasodás, hogy a fogó felhelyezését követően a fog koronai része összeroppan,
 • a gyökerek erősen görbültek, vagy szétállnak – a röntgenfelvétel tájékoztat a gyökerek állásáról, számáról,
 • a fog gyökere a középtájon vagy a csúcsi részen eltörött,
 • a fog az állcsontban rekedt - áttörési tendenciát nem mutat, vagy valamilyen akadály miatt (pl.: helyhiány) nem tud áttörni – ilyenkor sebészi feltárásra van szükség, hisz az esetek nagy százalékában ez a probléma a műtét után fogszabályozó segítségével orvosolható.

RESECTIO MŰTÉT

CYSTAMŰTÉTEK: a szájüregben sokféle, változatos megjelenésű cystával találkozhatunk. A mindennapi praxisban leggyakrabban előforduló forma a gyökércsúcson képződő ún. radicularis cysta. Jellemzője, hogy mindig gyulladás talaján fejlődik ki. Terápiájában a sebészi eltávolítás jelenti a megoldást – gyökércsúcs resectio.

GYÖKÉRCSÚCS RESECTIO: olyan sebészi eljárás, melynek célja a fog megtartása, korlátolt funkcióképességének biztosítása. A műtét lényege, hogy a fog előkészítése (gyökértömés) után a gyökércsúcs egy része eltávolításra kerül. A beavatkozás indikációs területe széles, de leggyakrabban cystaműtétekkel kapcsolatban kerül elvégzésre, elsősorban a frontfogak területén. A rágófogak területén, a nehéz technikai kivitelezés miatt (hozzáférhetőség), ritkán végzett sebészi eljárás.

CSONTPÓTLÁS, ARCÜREG EMELÉS (SINUS LIFT) 

Az implantátumok sikeressége számos tényezőn múlik. Ezek egyike a megfelelő vastagságú csontszövet, melybe a műgyökér beépülhet. Amennyiben nincs meg a megfelelő vastagságú szövetállomány, akkor kerülhet sor a csontpótló műtétre.
 
Lehetőség van, felső állcsonton az un. arcüreg emelő műtétre, melynek során az arcüreg alsó falát csontpótló eljárással feljebbhelyezik, ezáltal megfelelő helyet teremtve alatta az implantátum behelyezésére. Ezt a műtétet nevezzük sinus liftnek. Az eljárás során alkalmazott anyag mesterséges úton előállított csontpótló. A beavatkozást követően minimum 6 hónap gyógyulási idő szükséges a teljes becsontosodáshoz. Ezután kerül sor a műgyökér beültetésére, melynek további 3-6 hónap gyógyulási időre van szüksége a teljes stabilitáshoz.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.