PROTÉZISEK (RÉSZLEGES VAGY TELJES KIVEHETŐ)


KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSNAK nevezzük azt a pótlást, amely a maradó fogakhoz és a nyálkahártya csont alapzatához oldható módon rögzül, így a páciens számára is könnyen eltávolítható. A kivehető lemezes fogpótlás a szájban még helyet foglaló fogak függvényében lehet részleges vagy teljes fogpótlás. 
 
TELJES  KIVEHETŐ  LEMEZES  FOGPÓTLÁS fogatlan szájba készül. Rögzítettségét tekintve a felső állcsont anatómiai viszonyai, valamint a szájpadlás szívóhatása kedvező feltételeket teremt a fogsor helyben tartására. Alsó fogsor esetén viszont a gyakran kedvezőtlen anatómiai viszonyok miatt stabil fogsor készítése nehézségekbe ütközhet. A viselési idő szempontjából megkülönböztetünk:
- végleges és
- ideiglenes fogsort: ez alatt a végleges fogpótlás elkészültéig viselt fogsort értjük, amelynek számos előnye ismert - gyorsítja a sebgyógyulást, lerövidíti a megszokási időt, esztétikailag kedvező.
 
RÉSZLEGESLEMEZES  FOGPÓTLÁS esetén a szájban még található fog, amely nagymértékben megnöveli a fogpótlás stabilitását. A pótlások anyaga fém és műanyag kombinációja, ezért a mindennapi gyakorlatban fémlemezes fogpótlásoknak nevezi őket a szakirodalom. Előnyük, hogy a pótlás vékony, az alaplemez mérete csökkenthető, ezért a megszokási idő jelentősen lerövidül, kevésbé zavarja az ízérzékelést. A fogpótlás a maradó fogakhoz kapcsokkal vagy ún. finommechanikai rögzítőeszközök segítségével kapcsolódhat. Az utóbbi megoldás segítségével kedvező esztétikum és nagyfokú precizitás érhető el.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.