GYÖKÉRKEZELÉS (ENDODONCIA)

GYÖKÉRKEZELÉS: A gyökérkezelés indoka leggyakrabban gyulladás, amit a szuvasodásból származó baktériumpenetráció okoz. Ilyenkor baktérium kerül a gyökércsatornába és annak falába. A kezelések során a fogbélüreg (pulpa) tartalmát eltávolítjuk, sterillé tesszük, és olyan anyaggal tömjük be a csatorna teljes hosszában (gyökértömés), amely tartós zárást biztosít. 
 
Fontos, hogy az ideális gyökértömés "csúcsig érő" és "falálló", azaz teljesen kitölti a kitisztított gyökércsatornát. A gyökérkezelés után a gyökértömött fogat - a megmaradt foganyag figyelembevételével - betömjük vagy koronát készítünk rá.
 
CSAP: Ha a fogra korona- vagy hídpótlást szeretnénk készíteni, de a fog koronai része nagy mértékben szuvas, le van törve, vagy akkora méretű régi amalgámtömés van benne, hogy nincs annyi foganyag, amely biztonságosan megtartaná a koronát vagy a hidat, akkor szükség van a fog megerősítésére. Ilyen esetben a fogat csapos műcsonkkal építjük fel. Ennek elkészítéséhez elengedhetetlen a fog gyökérkezelése és gyökértömése. 

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.