ESZTÉTIKAI TÖMÉSEK KÉSZÍTÉSE

BARÁZDAZÁRÁS: a rágófogak rágófelszínének réseit zárjuk le folyékony, de fény hatására megkeményedő tömőanyaggal, ezzel megakadályozva a szuvasság mélyebbre hatolását. Ezt az eljárást elsősorban gyermekeknél és fiataloknál alkalmazzuk.

TÖMÉS: fogmegtartó (konzervatív) kezelés, amelynek célja a fog koronai, illetve gyökéri - leggyakrabban caries és trauma következményeként létrejött - destrukciójának helyreállítása.  Rendelőnkben csak magas minőségű, esztétikus, „fogszínű” töméseket készítünk.

ESZTÉTIKUS TÖMÉS: mint a neve is mutatja, segítségével tökéletes kozmetikai eredmény érhető el. Az esztétikus tömőanyagok különböző színárnyalatokban kerülnek forgalomba, fogorvosunk színskála segítségével választja ki a páciens számára megfelelő színt.

F O G F E H É R Í TÉ S

A FOGFEHÉRÍTÉS olyan esztétikai beavatkozás, melyet egyre gyakrabban végez a fogorvos a mindennapi praxisban. Két alapvető formája ismert: az otthoni és a rendelői fogfehérítés. 

Az otthoni fogfehérítéshez szükséges egy szilikonból készült rugalmas sín, amelyet a fogtechnikus készít el a fogorvos által vett lenyomat alapján. A kezelést a páciens otthonában végzi a következő módon: a sínbe a fogorvos által előírt mennyiségű anyagot beleteszi, majd azt az alsó illetve felső fogaira helyezi. A fogfehérítés történhet nappal és éjszaka is. A kívánt hatás elérése érdekében a kezelést 7-10 napig kell folytatni. Az otthoni fogfehérítés segítségével az eredeti fogszínhez képest kb. 2-3 árnyalattal világosabb szín érhető el. A kezelés hatékonyságát nagymértékben befolyásolják a páciens táplálkozási szokásai (sok színezőanyagot tartalmazó ételek és italok - kávé, tea, cola - fogyasztása esetén az eredeti fogszín hamarabb visszatér), szájhigiénéje, valamint az, hogy dohányzik-e vagy sem. 


A fogállományt érintő veleszületett- és szerzett hibák, fognyaki kopás, fognyaki érzékenység és fogínygyulladás esetén a fogfehérítés minden esetben kontraindikált. Fontos megjegyezni, hogy a tömések valamint a fogpótlások színe egyik eljárás segítségével sem változtatható meg.
 
A rendelői fogfehérítés szoros fogorvosi kontrollt igényel az alkalmazott fogfehérítő anyag (hidrogén-peroxid, karbamid-peroxid) magasabb koncentrációja miatt. A kezelés segítségével akár 7-8 színárnyalatnyi különbség is elérhető. A beavatkozás időtartama megközelítőleg 1 óra. A fogorvos a száj előkészítése után egy speciális anyag segítségével ún. ínyvédőt helyez fel, majd a fogfehérítő anyagot a fogak felszínére juttatva, egy speciális lámpa segítségével 15 percig megvilágítja. A folyamatot annak függvényében ismétli meg, hogy milyen árnyalatbeli különbség elérésére van szükség (általában háromszor 15 perc). A rendelői fogfehérítés ellenjavallatai megegyeznek az otthoni fogfehérítésével.

HÉJAK KÉSZÍTÉSE (HÉJKERÁMIA VAGY DIREKT HÉJ)

A HÉJ olyan vékony fogszínű anyagból készített restauráció, mely a fognak csak a külső felszínét borítja. Héjakat esztétikai okokból készítünk: fogelszíneződés, az elülső fogak alaki problémája miatt, illetve ha túl nagy rés van a metszőfogak között. A finom előkészítés után fogorvosunk lenyomatot vesz, majd fogtechnikus készíti el a héjat porcelánból, a kívánt formára és színre.

INLAY/ONLAY KÉSZÍTÉSE

I N L A Y  ( B E T É T ): átmenetet képez a tömés és a fogpótlás között, mert a fogorvos olyan destrukció/hiány esetén készíti el, amelynek helyreállítása töméssel már nem oldható meg biztonságosan. Az üreg kialakítását és lenyomatvételt követően a fogtechnikus elkészítí a hiányzó rész élethű mását, amelyet a fogorvos az üregbe ragasztással rögzít. Az inlay pontossága  sokszorosa lehet a direkt a szájüregben megmintázott fogtöméseknek és ez a tartósságában is megmutatkozik.
 
O N L A Y: abban az esetben készül, ha a fog rágófelszíne teljesen destruálódott, a betétek szélei kiterjednek a fogak csücskeire, illetve azon túl is. Elkészítési menete megegyezik az inlay-nél leírtakéval.

HIDAK ÉS KORONÁK KÉSZÍTÉSE


(FÉM-KERÁMIÁBÓL, ARANY-KERÁMIÁBÓL, FÉMMENTES CIRKÓNIUM-OXIDBÓL, PRÉSKERÁMIÁBÓL)
 Fontos, hogy a fogsoron belül a hiányzó fogak pótolva legyenek, már egyetlen foghiány esetén is. A fogsoron belüli hiány a fogak elmozdulásához – a szomszédos fog bedőlése, a szemben elhelyezkedő fog kiemelkedése a hiány irányába -, további fogvesztéshez vezet és rontja az esélyét egy később készítendő jól működő fogpótlásnak.

K O R O N A: Amennyiben a fog koronai része olyan mértékben károsodott, amit töméssel már nem lehet helyreállítani hosszútávon, akkor korona készítését javasoljuk. A megfelelő előkészítés után – csiszolás - lenyomatvétel alapján a fogtechnikus pontosan záródó, fogszínnel megegyező koronát készít. (Ha nincs elég foganyag, akkor csonkfelépítést alkalmazunk csapos műcsonkkal vagy tömőanyaggal.) A kész koronát a fogorvos ragasztócementtel rögzíti a lecsiszolt fogon. A korona rögzített fogmű, ezért annak eltávolítása a fogmű roncsolódásával jár.

H Í D: Egy vagy több foghiány esetén, a hiányt határoló fogakra hídpótlás készíthető. Több fog hiánya esetén implantátumok beültetésével csökkenthető a távolság. A fogorvos a preparálással előkészített fogakról lenyomatot vesz, amire a fogtechnikán elkészítik a híd vázát. Ezt követően a bepróbált vázra a technikus elkészíti a megfelelő színű kerámia leplezést. Az elkészült hidat végül a fogorvos ragasztócementtel rögzíti a fogakra, illetve a műgyökér felépítményre. A koronákat, hidakat minden esetben porcelán borítja. 

FO G P Ó T L Á S O K  A N Y A G A I: A fogorvosi lenyomat alapján a fogtechnikus a csonkra pontosan illeszkedő „sapkát”, vázat készít. Ennek anyaga lehet fémötvözet, aranyötvözet vagy éppen fémmentes cirkónium-oxid. A leplezés minden esetben porcelánnal történik.
 
Az aranyból készült fogpótlás, anyaga miatt rendkívül pontosan illeszkedik. Másodlagos szuvasodás kialakulásának esélye minimális.
 
A CAD/CAM technológiával készült fogpótlás anyaga cirkónium-oxid. Ez a fémmentes pótlás jóval esztétikusabb, mert minden réteg fogszínű, melynek köszönhetően a fogpótlás kiválóan tükrözi eredeti fogunk színét és természetes átlátszóságát. 
mását, amelyet a fogorvos az üregbe ragasztással rögzít. Az inlay pontossága  sokszorosa lehet a direkt a szájüregben megmintázott fogtöméseknek és ez a tartósságában is megmutatkozik. 

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.